Aktuality

Inovatívne osivá sú prevenciou proti hladu

Očakáva sa, že do roku 2050 pribudnú na našej planéte ďalšie dve miliardy ľudí. Pridajú sa tak k aktuálnym siedmim miliardám, ktoré už teraz požadujú zdravšie, kvalitnejšie a chutnejšie ovocie,...


Viac...

Odišiel Milan Maloch

Sú ľudia, ktorí sa dostanú do našej pamäte, pretože nielen žili spolu s nami, ale sa nám aj prihovárali a či sme chceli alebo nechceli, ovplyvňovali náš život. Novinár Milan Maloch (83), ktorý...


Viac...

Potravinárstvo na chvoste záujmu

Štátny rozpočet na rok 2018 nevytvára adekvátne finančné predpoklady pre stabilizáciu domáceho potravinárskeho priemyslu. Potravinárska komora Slovenska (PKS) vyjadrila sklamanie nad návrhom...


Viac...

Slovenské potraviny v ofsajde

Slovensko už dávnejšie nie je potravinovo sebestačné. Podiel domácich potravín na pultoch sa aj v tomto roku opäť znížil, a dosahuje už len 37,2 percenta. Vyplýva to z najnovších výsledkov...


Viac...

Roľníci môžu predkladať žiadosti o priame platby

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) spúšťa predkladanie jednotných žiadostí o priame podpory na rok 2017. Žiadatelia ich môžu predkladať od 10. apríla do 15. mája tohto roku.
"Počet jednotných...


Viac...
banner

Očakáva sa, že do roku 2050 pribudnú na našej planéte ďalšie dve miliardy ľudí. Pridajú sa tak k aktuálnym siedmim miliardám, ktoré už teraz požadujú zdravšie, kvalitnejšie a chutnejšie ovocie, zeleninu, zdravé oleje a bielkoviny. Dopyt po potravinách bude preto v budúcnosti rásť.

Poľnohospodári a poľnohospodársky priemysel budú musieť zdvojnásobiť produkciu, aby v nasledujúcich 30tich rokoch nasýtili až deväť miliárd ľudí. Budú sa zároveň musieť vysporiadať s rôznymi chorobami plodín, škodcami, zmenšovaním výmery pôdy, nedostatočnou dodávkou čistej vody a klimatickými zmenami.

Niet preto divu, že potravinová bezpečnosť sa stala jednou z najnaliehavejších otázok, akej v súčasnosti čelí náš svet.

Neexistuje žiadna zázračná formulka, ktorá by v nadchádzajúcich rokoch dokázala zabezpečiť dostatok potravín. Bude nevyhnutné dodržiavať holistický prístup, ktorý bude zahŕňať a riešenia  inovácie v koordinovanej sieti podnikateľov, vládnych inštitúcií a celej spoločnosti.

Riešením môžu byť aj osivá, ktoré prinášajú sľubné výsledky. Boli vytvorené s cieľom pomôcť farmárom a vidieckym komunitám na celom svete. Sú odolné voči škodcom a chorobám, ktoré často ničia plodiny.

Ošetrovanie osív zahŕňa chemické, alebo biologické postupy, zvyčajne insekticídne, alebo fungicídne, s ktorými sa rastlinné semená upravia pred výsadbou. Takto ošetrené umožňujú poľnohospodárom efektívne riešiť ochranu plodín. Cieľom je znížiť, alebo úplne odstrániť potrebu ďalších ochranných opatrení v štádiu rastu.

Takto upravené osivá zvyčajne zlepšujú rast plodín a zvyšujú ich výnos. Farmárom to umožňuje pestovať rozmanité plodiny s vyššou bezpečnosťou a menším rizikom strát, pretože štandardne je počas pestovania potrebné použiť množstvo ochranných prípravkov, stále viac poľnohospodárov tieto osivá používa.

Napríklad v minulom roku až viac ako 70 percent pšenice a kukurice vysiatej európskymi poľnohospodármi, tvorili ošetrené osivá. Pred 20-timi rokmi to bolo len zhruba desať percent. Rastlinné oleje, slnečnica, jačmeň a iné plodiny sa tak čoraz viac pestujú prostredníctvom inovatívnych osív.

Hrozba poškodenia plodín škodcami nebola nikdy väčšia. Tieto riešenia teda prichádzajú v hodine dvanástej. Odhaduje sa ,že škodcovia a choroby zničia až 40 percent celkovej poľnohospodárskej produkcie. Bohužiaľ tento trend má rastúcu tendenciu, pretože škodcovia a choroby, ktoré zabíjajú plodiny, sa rýchlo rozširujú.

Napriek tomu verejnosť ošetrené osivá niekedy prijíma s istou dávkou skepsy. Niektorí totiž tvrdia, že môžu byť nebezpečné pre voľne žijúce zvieratá a včely.

Práve kvôli týmto predsudkom by spoločnosť Corteva Agriscience, poľnohospodárska divízia DowDupont, chcela tieto nedorozumenia vysvetliť. Jedným z bežných je napríklad presvedčenie, že rôznofarebnosť ošetrených semien, musí výsledkom ich mutácie. Pravdou však je, že odlišné zafarbenie slúži farmárom správne identifikovať, ktoré semená majú kedy zasadiť. Pridávané farbivo je šetrné k životnému prostrediu. Na zafarbení teda nie je nič neprirodzené. Jeho cieľom je len zjednodušiť život farmárov.

Nemôžeme nespomenúť mimoriadne výhody, ktoré prichádzajú s efektívnejšou výrobou potravín. Sú nimi vyššia výnosnosť, vyššie nutričné hodnoty a menšia hrozba škodcov, buriny, chorôb a extrémneho počasia. Bez ohľadu na to, či ide o ochranu vody, zníženie poľnohospodárskych emisií, alebo vzdelávanie, z inovácií budeme profitovať všetci.

Veľké spoločnosti, ako napríklad Corteva Agriscience, si dávajú za cieľ zaangažovať do diskusie tých najlepších a najsilnejších hráčov z poľnohospodárskeho hodnotového reťazca od dodávateľov, cez maloobchodníkov, až po spotrebiteľov, ktorí potraviny nakupujú.

V diskusii spolu s regulátormi a mimovládnymi organizáciami dokážeme formovať budúcnosť technológií v oblasti poľnohospodárstva a spracovania osív v Európe, ako aj inde vo svete. Každý z nás má právo povedať si svoj názor, aby ho bolo počuť a mali by sme zabezpečiť inkluzívne prostredie, ktoré podporuje rôzne myšlienky.

Ak tak urobíme, niet pochýb o tom, že bude ľudstvo pokračovať v revolúcii vývoja potravín. 

Začína sa súťaž o Najkrajší chotár roka 2019!

Debnárová Vladimíra

Poľnohospodárstvo nie je len o číslach… produkcia, úroda, úžitkovosť, finančná efektivita... skôr naopak! Poľnohospodárstvo musí mať človek v srdci.

Ak okoloidúci vidí, že zvieratá sú zdravé, čisté a spokojné, dvor uprataný, okraje polí bez burinovej húštiny a ľudia robia svoju prácu s láskou a starostlivo, je to znak dobrého hospodára. Ak navyše využíva moderné prístupy, ale dokáže zachovať regionálne chute a tradície, je to bod k dobru.

A práve takíto dobrí hospodári v našej krajine nás zaujímajú!

Pretože si zaslúžia nielen pochvalu, ale najmä našu vďaku a ocenenie ich tvrdej práce, fantázie a lásky, ktorú dávajú do svojej práce – svojho poslania.

Táto súťaž, ktorú organizuje Klub poľnohospodárskych novinárov (KPN) pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a v partnerstve so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou, bude verejne vyhodnotená v rámci gala večera súťaže TOP AGRO v druhej polovici októbra 2019 a víťazi v každej kategórii získajú aj...


Viac...

Jubilantka Lora Dobrucká

Jana Janků

V týchto dňoch sa dožila 80-tky naša kolegyňa novinárka Lora Dobrucká. Čo je na Lore osobité je, že stále pracuje. A nie hocikde a nie na hocijakom poste. Je redaktorkou ekonomického týždenníka TREND a edituje všetky odborné prílohy.

Nesporne ťažká a zodpovedná práca. Navyše, musí spolupracovať s kolegami, ktorí sú od nej aj o tri generácie mladší. Ona to zvláda s pokojom, aj keď pre mnohých termíny odovzdávania rukopisov sú niečo dosť vágne…

A možno práve to, že je stále medzi mladými, ju udržiava mladou. Počas svojej kariéry pracovala len v dvoch redakciách – Roľníckych novinách a Trende. Aj to hovorí veľa o jej charaktere a najmä obľúbenosti. A možno nie všetci vedia, že Lora už celé roky stojí aj ako šéfredaktorka za ročenkou Top Agro. Číta a edituje všetky rukopisy, zodpovedá za fotky, inzerciu, spolupracuje s grafikom…  Veru, bez nej by tá ročenka ťažko vychádzala.

Ako prezrádza meno, Lora je pôvodom Bulharka. Do Bratislavy prišla ako 17-ročná s mamou, ktorá sa stala...


Viac...

Zasadal výkonný výbor IFAJ

Vladimíra Debnárová

Klub poľnohospodárskych novinárov (KPN), ako člena IFAJ (International Federation of Agricultural Journalists), zastupovala na zasadaní členka KPN, Ing. Vladimíra Debnárová. Bola to pre ňu prvá skúsenosť a príležitosť na osobné stretnutie s kolegami z ďalších členských organizácií z rôznych krajín Európy, ale aj z Kanady, či USA. Na zasadaniach často chýbajú zástupcovia partnerov z krajín Ázie, Afriky, či Južnej Ameriky, pre ktorých cestovné náklady prevyšujú ich možnosti. Aj preto majú väčšiu účasť tzv. „telemítingy“- rokovania prostredníctvom internetu. Zasadnutie v Dubline sa navyše uskutočnilo pomerne krátko po svetovom kongrese IFAJu (v júli 2018 v Holandsku), takže sa sem nepodarilo zvolať dostatočný počet členov s právom hlasovania (min. 14), aby mohli byť prijaté významné dokumenty. Aj z tohto dôvodu členovia výkonného výboru zvažujú zmeny v zásadách účasti a práva hlasovania. Podľa niektorých názorov je aj „on-line účasť“ prostredníctvom internetu (telemíting) plnoprávnou...


Viac...

Najlepší poľnohospodári za rok 2017

md

Najlepší poľnohospodárski manažéri prevzali 24. októbra už po 23. krát ocenenia za hospodárske výsledky firiem, ktoré riadia. Súčasťou slávnostného večera TOP AGRO, ktorý sa uskutočnil v Senci, bolo aj vyhlásenie víťazov 18. ročníka súťaže o Najkrajší chotár na Slovensku v roku 2018.
Rebríček TOP 100 zostavil Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra na základe exaktných ekonomických údajov tisíc prihlásených poľnohospodárskych firiem. Na čele stovky najlepších sa ocitli dve firmy s rovnakým počtom bodov.
Jednou z nich je rodinná spoločnosť Agromačaj a.s. z Kráľovej pri Senci (okr. Senec), ktorá prostredníctvom odbytového združenia Zemiakárska zásobuje zemiakmi každého druhého Slováka. Je to jedna z mála poľnohospodárskych firiem na Slovensku, ktorú vedie už šiesta generácia roľníkov pod vedením Juraja Mačaja, nesúca štafetu rodinného hospodárenia na pôde. V roku 1809 sa totiž narodil v Kráľovej pri Senci prvý...


Viac...

Revízia kritérií ekonomickej súťaže TOP AGRO

Juraj Huba

V posledný májový deň sa konalo rokovanie zástupcov NPPC – Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva, Klubu poľnohospodárskych novinárov pri SSN a UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia ku kritériám hodnotenia súťaže Top Agro 2016/2017.

„Top Agro predstavuje každý rok skupinu sto najlepších poľnohospodárskych podnikov, ktoré vedú špičkoví manažéri. Navonok tvoria veľmi pestrú skupinu ľudí, ktorú zjednocuje veľká dávka invencie, rozhodné a energické plnenie úloh a povinností, húževnatosť i trpezlivosť pri zdolávaní toho, čo prináša rýchlo sa meniaci trh a počasie ako večne premenlivý prvok hospodárenia na pôde. Vďaka tomu si tí najlepší vedia poradiť aj v ťažkých situáciách,"hovorí Jozef Sedlák, predseda Klubu poľnohospodárskych novinárov.

Aby kritéria 22. ročníka súťaže Top Agro boli čo najobjektívnejšie a najlepšie odrážali dnešnú ekonomickú realitu, jednotliví organizátori hľadali možnosti ich úpravy. Po vzájomných konzultáciách bolo navrhnuté, že pri...


Viac...

Ovocinári a zeleninári by si mali polepšiť

Jana Janků

 Európske organizácie združujúce výrobcov ovocia a zeleniny by mali mať prospech z jednoduchších pravidiel, zníženia administratívnej záťaže a väčšej finančnej podpory v čase krízy vďaka novej legislatíve EÚ. Tá nadobudla účinnosť 1. júna 2017 Aktualizované a zjednodušené nariadenia o európskom sektore ovocia a zeleniny bude ďalej posilňovať úlohu výrobných a odbytových združení s tým, že sa stanú atraktívnejšími aj pre nečlenov. Súčasne sa má zlepšiť schéma fungovania existujúceho riadenia trhu.

Pred nepredvídateľným vývojom trhu

V krajinách EÚ každoročne dopestuje ovocie a zeleninu 3,4 milióna podnikov za približne o 47 mld. eur. Tejto produkcii sa venuje zhruba štvrtina poľnohospodárskych firiem podnikov v Únii. Podľa najnovších údajov sú združené v zhruba 1 500 výrobno-odbytových združeniach, ktoré pokrývajú 50 % celkovej produkcie.

Od zavedenia ruského embarga na dovoz poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov z EÚ v auguste 2014 pomohla Únia pestovateľom ovocia a zeleniny...


Viac...

Stupavské zelé s chránenou značkou

Jana Janků

Európska komisia pridala na zoznam výrobkov s chráneným pôvodom (Register of protected designations of origin – PDO) ďalší typický slovenský produkt. Stala sa ňou kyslá kapusta zo Záhoria, teda stupavské zelé. V zdôvodnení sa uvádza, že ide o  potravinu, ktorá je súčasťou jedál miestnych obyvateľov už niekoľko storočí. Nakrájaná kapusta je vrstvená, nasolená a prešľapaná v kadiach z dreva alebo iného materiálu vhodného na styk s potravinami. Kvasenie prebieha v prírodnom vonkajšom prostredí pri teplotách do 25 °C. Tradičná výrobná metóda bez pridania konzervačných látok sa dodnes zachovala. Stupavské zelé sa tak zaradilo medzi európskych 1 390 výrobkov s chráneným označením. 


Viac...

Odišiel Ján Domin, vinár vizionár

Jozef Sedlák

Vinári a poľnohospodári smútia. V pondelok 25. apríla odišiel vo veku 72 rokov do nebeských vinohradov Ján Domin, veľká postava slovenského poľnohospodárstva i jeho kráľovskej disciplíny – vinohradníctva a vinárstva. Bol predstaviteľom povojnovej generácie, ktorá sa dychtivo učila a potom projektovala, stavala a zveľaďovala moderné slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo.
Domin vždy predstavoval kontinuitu medzi tým najlepším, čo zanechala generácia jeho rodičov, a súčasnosťou, ktorú vytváral on a jeho rovesníci. Pre Domina bol typický poctivý, až nekompromisne čestný vzťah k pôde, viniču a bobuli hrozna a zároveň bol veľkým inovátorom, zavádzal nové technológie, ale vždy dbal o to, aby víno neznásilňovali a ponechávali mu voľnosť na vyjadrenie všetkých esencií matky prírody.
Sám elegán delónovskeho strihu uviedol na trh zvodnú štíhlu fľašu s vynikajúcim obsahom, ktorá ohúrila nielen domáce vinárske publikum, ale podmanila si aj milovníkov vína v zahraničí.
Domin sa v časoch...


Viac...

Na dne sebestačnosti. Zmena je nevyhnutná

Jozef Sedlák

Zatiaľ sú ojedinelé pokusy pestovať celoročne a vo väčšom meradle slovenské paradajky a dodávať ich do obchodných reťazcov.  

Práve skončené veľkonočné sviatky upozornili, aká je skutočná miera sebestačnosti vo výrobe potravín na Slovensku. Klesla na kritickú hodnotu. V obchodoch bolo a je potravín nadostač, ale nepochádzajú zo slovenských polí, lúk a maštalí. Väčšina z typických jedál, ktoré si Slováci kupovali na veľkonočný stôl, pochádzala z dovozu.

Krátko po druhej svetovej vojne sa Slovensko považovalo za typickú agrárnu krajinu. Takmer polovica obyvateľstva pracovala v poľnohospodárstve, išlo o dva a pol milióna ľudí. Za zhruba jeden ľudský život sa situácia radikálne zmenila.

V poľnohospodárskej prvovýrobe pracuje dnes okolo 50 tisíc ľudí. Pred tridsiatimi rokmi to bolo šesť až sedem razy toľko, no nie všetci vtedy pracovali priamo v poľnohospodárstve, vtedajšie družstvá mali rozvinutú tzv. pridruženú výrobu zameranú na nepoľnohospodárske činnosti a služby. Vari všade mali...


Viac...

Spotrebiteľ pozná svojho roľníka

Juraj Huba

Prvá ovčiarska akcia v tomto roku privítala stovky milovníkov dobrého jedla a desiatky detí. Stánky považských chovateľov ponúkali ovčie syry, alebo jahňacinu a najmenší nevedeli spustiť oči z pasúcich sa oviec, jahniatok a kozičiek.

Tie sa v sobotu (8.4.2017) na námestí v Považskej Bystrici objavili už po ôsmy raz. K radosti najmenších ich priviezli družstevníci z Mestečka. Aby zážitok detí pretrval, každé si mohlo zvieratká namaľovať. Pripravené boli detské stoly, stoličky a množstvo pasteliek.

Zväčša až po nadšených detských pohľadoch, pokusoch zvieratká pohladkať a ich namaľovaní sa rodičia dostali k špecialitám od deviatich chovateľov oviec a spracovateľov mlieka z regiónu Dubnice nad Váhom, Ilavy, Púchova a Považskej Bystrice.

"Impulzom na založenie podujatia Zo salaša do mesta bola obava mojich kamarátov. Tŕpli, že keď si kúpia celé jahniatko, či nezostane konzumácia mäsa v rodine iba na nich. Nevedeli, ako na chuť mäsa zareaguje manželka, alebo deti. Vytvorili sme preto...


Viac...
KPN
europska-komisia
agromagazin
Heineken
Hubert
mrvastanko