Aktuality

Inovatívne osivá sú prevenciou proti hladu

Očakáva sa, že do roku 2050 pribudnú na našej planéte ďalšie dve miliardy ľudí. Pridajú sa tak k aktuálnym siedmim miliardám, ktoré už teraz požadujú zdravšie, kvalitnejšie a chutnejšie ovocie,...


Viac...

Odišiel Milan Maloch

Sú ľudia, ktorí sa dostanú do našej pamäte, pretože nielen žili spolu s nami, ale sa nám aj prihovárali a či sme chceli alebo nechceli, ovplyvňovali náš život. Novinár Milan Maloch (83), ktorý...


Viac...

Potravinárstvo na chvoste záujmu

Štátny rozpočet na rok 2018 nevytvára adekvátne finančné predpoklady pre stabilizáciu domáceho potravinárskeho priemyslu. Potravinárska komora Slovenska (PKS) vyjadrila sklamanie nad návrhom...


Viac...

Slovenské potraviny v ofsajde

Slovensko už dávnejšie nie je potravinovo sebestačné. Podiel domácich potravín na pultoch sa aj v tomto roku opäť znížil, a dosahuje už len 37,2 percenta. Vyplýva to z najnovších výsledkov...


Viac...

Roľníci môžu predkladať žiadosti o priame platby

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) spúšťa predkladanie jednotných žiadostí o priame podpory na rok 2017. Žiadatelia ich môžu predkladať od 10. apríla do 15. mája tohto roku.
"Počet jednotných...


Viac...
banner

Vinári a poľnohospodári smútia. V pondelok 25. apríla odišiel vo veku 72 rokov do nebeských vinohradov Ján Domin, veľká postava slovenského poľnohospodárstva i jeho kráľovskej disciplíny – vinohradníctva a vinárstva. Bol predstaviteľom povojnovej generácie, ktorá sa dychtivo učila a potom projektovala, stavala a zveľaďovala moderné slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo.
Domin vždy predstavoval kontinuitu medzi tým najlepším, čo zanechala generácia jeho rodičov, a súčasnosťou, ktorú vytváral on a jeho rovesníci. Pre Domina bol typický poctivý, až nekompromisne čestný vzťah k pôde, viniču a bobuli hrozna a zároveň bol veľkým inovátorom, zavádzal nové technológie, ale vždy dbal o to, aby víno neznásilňovali a ponechávali mu voľnosť na vyjadrenie všetkých esencií matky prírody.
Sám elegán delónovskeho strihu uviedol na trh zvodnú štíhlu fľašu s vynikajúcim obsahom, ktorá ohúrila nielen domáce vinárske publikum, ale podmanila si aj milovníkov vína v zahraničí.
Domin sa v časoch socializmu stal prototypom moderného manažéra, ktorý sa rýchlo orientoval v potrebách doby a túžbach ľudí. Na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, keď sa v Európe už jasne sformoval prúd ľahkých sviežich vín, Ján Domin vybudoval na družstve v Neninciach vinárstvo európskeho významu. Keď na jednej zo služobných ciest ochutnal v Paríži ružové víno, skrsol v ňom nápad, že ho bude vyrábať aj v Neninciach. Predohrou súčasnej módnej ružovej vlny sa stali osemdesiate roky minulého storočia. Možno sa pri spomienke na toto víno rozpomenie celá jedna generácia Slovákov na obdobie, keď víno označené prívlastkom Vinum naturale s logom žiarivého slniečka sa stalo predzvesťou súčasných vinárskych čias.
Vína z Neniniec lámali rekordy v predajnosti. Objednávali si ich do hotela Pupp v Karlových Varoch, pražského Intercontinentalu, bratislavského Kyjeva a exportovalo sa do Veľkej Británie po 3,5 libry fľaša, keď kurz bol 80 Kčs za libru.
Po revolúcii Domin založil spoločnosť Natural Alimentaria, ktorá prerástla do prvého ekologického rodinného vinárstva. Víno chápal vždy ako čistý prírodný produkt. Túto životnú filozofiu obhájil a rozvinul v knihe Ekologické hrozno a víno, ktorá práve ide do tlače. Nebolo mu dopriate potešiť sa zo svojho životného diela. V zrelom veku nevybudoval len krásne ekologické vinohrady, gaštanicu či orechový sad. Napísal aj dielo s aktuálnym odkazom nielen pre súčasných vinárov, ale pre celú spoločnosť. Domin v ňom o.i. píše, že vedci už na ceste k dobrému vínu rozobrali genóm kvasinky. Určite bude lákavé vypestovať syntetické hrozno, skvášať mušt syntetickou kvasinkou na syntetické víno. Ak vznikne, nikdy to nebude pravé víno. O budúcnosti vína by nemali rozhodovať doláre, ale ľudia, ktorí považujú víno za most medzi prírodou a ľudstvom samým.
Moderné slovenské vinárstvo sme zvykli ohraničovať obdobím po roku 1989. Lenže v ľudskej histórii nejde len tak jednoducho zatvoriť dvere za jedným obdobím – veď práve v lone toho, čo odumiera, vznikajú zárodky nového. Slovenskú vinársku modernu nemáme dobre preskúmanú, formovala sa počas celého 20. storočia. Zabudli sme na Ferdinanda Fussmanna z čias I. ČSR, zabúdame na Jána Farkaša, vynálezcu Viney či vedca Erika Minárika, alebo nedávno zosnulého Michala Valachoviča. Zaujímajme sa viac o našu minulosť a spoznáme lepšie samých seba. Náš súčasník Ján Domin, obdarený všestrannými talentami, vstúpil do panteónu veľkých osobností slovenského vína.
A nielen vína, ale aj moderného slovenského poľnohospodárstva. V druhej polovici osemdesiatych rokov ako riaditeľ odboru manažoval na ministerstve celú poľnohospodársku výrobu. Nebol úradník, ale skutočný manažér. Svoje kvality potvrdil aj po revolúcii. Ním vedená spoločnosť Vino Natural Domin&Kušický sa dva razy dostala medzi top sto najlepších poľnohospodárskych podnikov. Naposledy vlani.
Janko, bol si a budeš príkladom rozhľadeného človeka. Navždy zostaneš v našej pamäti.

KPN
europska-komisia
agromagazin
Heineken
Hubert
mrvastanko